Programul Inovare Verde in Industria din Romania este un program de dezvoltare a afacerilor, care are drept obiectiv cresterea competitivitatii intreprinderilor verzi, ecologizarea industriilor existente, inovarea si dezvoltarea spiritului antreprenorial verde.

 

Suma totala disponibila pentru proiectele din primul apel al propunerilor de proiecte a fost de 21,6 mil. euro, distribuita intre o Schema de grant pentru proiecte individuale ( 19,4 milioane euro) si o Schema de granturi mici (2 milioane euro).

 

A fost de asemenea oferit suport financiar pentru sprijinirea relatiilor bilaterale si facilitarea proiectelor de parteneriat (215.000 euro).

 

Activitatile eligibile pentru finantare au inclus proiecte din toate sectoarele economice care se refera la dezvoltarea, implementarea si investitia in: tehnologii de mediu inovatoare cu impact redus asupra mediului; produse si servicii ecologice; eficienta materialelor si gestionarea deseurilor; procese de management si de productie ecologice.

 

Ambasadorul Norvegiei in Romania, doamna Tove Bruvik Westberg, a subliniat, in cuvantul sau de deschidere, faptul ca unul dintre elementele pe care majoritatea proiectelor finantate le au in comun este parteneriatul cu entitati norvegiene – companii, organizatii neguvernamentale sau organisme de cercetare.

 

Partenerii norvegieni au experienta valoroasa in ce priveste crearea si folosirea tehnologiei verzi, tratamentul si managementul deseurilor sau dezvoltarea produselor si serviciilor verzi.

 

Primul apel de propuneri a fost lansat in martie 2013, cu data limita de depunere a proiectelor in august 2013.

 

Un numar total de 85 de proiecte a fost primit pana la expirarea datei limita, suma totala a subventiilor solicitate fiind de peste doua ori mai mare decat suma disponibila (47,6 milioane euro).

 

Proiectele finantate prin intermediul Programului Inovare Verde in Industria din Romania au o acoperire geografica larga, cuprinzand activitati care imbunatatesc performantele ecologice ale companiilor de pe intreg teritoriul tarii.

 

Toate proiectele finantate isi propun sa contribuie la atingerea obiectivului general al programului Inovare Verde in Industria din Romania si implicit la atingerea celor doua obiective generale ale Granturilor Norvegiene 2009-2014: reducerea disparitatilor socio-economice si intarirea relatiilor bilaterale dintre cele doua tari.

 

Programul Inovare Verde in Industria din Romania este administrat de catre Innovation Norway, o companie publica norvegiana cu sediul in Oslo, detinuta de Ministerul Norvegian al Comertului si Industriei si de municipalitatile judetene norvegiene. (sursa: dailybusiness.ro)