Trei acţionari ai IAR Braşov (IARV), printre care Ministerul Economiei, au votat ca un teren de peste 12.000 de metri pătraţi să fie pus la dispoziţie prin contract de superficie, firmei Vadstena, controlată de Airbus Helicopters. Aici urmează să fie construite o hală industrială de 8.550 de metri pătraţi şi alte capacităţi industriale destinate dezvoltării proiectului elicopterului de tip SuperPuma MK1.

 

Terenul va fi pus la dispoziţia Vadstena pe durata derulării proiectului SuperPuma MK1 în România, dar nu mai mult de 99 de ani, iar preţul va fi cel puţin egal cu cel stabilit de o firmă autorizată de evaluare.

Fabrica IAR Braşov a fost înfiinţată acum 90 de ani, a produs până în 1945 peste 1.000 de avioane de diferite tipuri, iar după cel de-al doilea Război Mondial a fost transformată în unitate de producţie de tractoare. În 1968, fabrica de avioane a fost redeschisă sub numele ICA Braşov şi s-a specializat în producţia de elicoptere în parteneriat cu Aerospatiale Franţa, în prezent subsidiară a Eurocopter. (sursa: economica.net)