Australienii de la Valad Europe au cumpărat un portofoliu de proprietăţi logistice de la Aviva Investors, printre care şi trei proiecte de lângă Bucureşti. Acesta este al doilea exit regional al Aviva din ultimul an.

 

Valad şi Aviva Investors au înfiinţat în 2005 un fond de investiţii care, în timp, a ajuns să deţină 22 de proprietăţi industriale şi logistice amplasate în Polonia, Ungaria, România şi Cehia. Activele imobiliare ale fondului Central European Industrial Fund (CEIF) erau administrate de Valad, în timp ce Aviva Investors activa ca manager al fondului. În urma tranzacţiei, Valad Europe va continua să administreze proprietăţile, dar va prelua şi managementul portofoliului imobiliar de la Aviva.

 

Valad deţine astfel în România parcurile logistice A1 Business Park, A1 Business Park Gamma şi Domneşti Business Park, din jurul Bucureştiului, cu o suprafaţă de circa 116.000 mp. Acestea îi asigură investitorului locul patru într-un top al celor mai mari proprietari de astfel de active, după CTP, Alinso şi P3.

 

Ca parte a tranzacţiei dintre Valad Europe şi Aviva Investors, banca germană pbb Deutsche Pfandbriefbank a refinanţat un credit de 160 mil. euro având drept garanţie proprietăţile tranzacţionate. Împrumutul înlocuieşte o linie de credit de 169 mil. euro obţinută ca o extindere pe trei ani la începutul lui 2013 de la aceeaşi bancă.

 

Cele 22 de proprietăţi, parte a portofoliului CEIF, au o suprafaţă totală de 620.000 mp. Cu o echipă de 28 de oameni, Valad administrează în Europa Centrală active de 870 mil. euro, închiriate la 730 de companii, care ocupă 985.000 mp în Polonia, Cehia, Ungaria şi România.

 

Compania australiană Cromwell a cumpărat în urmă cu un an Valad Europe de la gigantul american Blackstone pentru 145 mil. euro.

 

Vânzările Aviva

Britanicii de la Aviva Investors sunt la al doilea exit regional în decurs de un an. La începutul lui 2015, compania a vândut un portofoliu imobiliar format, în principal, din clădiri de birouri situate în Varşovia şi Praga, precum şi active de retail şi industriale în Polonia, Cehia, România, Slovacia şi Ungaria. Fondul american de investiţii Lone Star a plătit pentru proprietăţile Aviva 185 mil. euro, sumă susţinută de un credit de 120 mil. euro acordat de un consorţiu format din pbb Deutsche Pfandbriefbank şi UniCredit Bank Austria.

 

În România, Aviva Investors a vândut compania imobiliară Centura Property Holdings, care deţinea proiectul Phoenix Logistics Park, cumpărat în 2004.

 

Lone Star a plătit 9 mil. euro pentru parcul logistic Phoenix Logistics Park din Chiajna. Parcul logistic este format dintr-o clădire cu o suprafaţă totală construită de 22.000 mp, care include 20.650 mp de spaţii de depozitare şi 1.350 mp de spaţii de birouri. Printre chiriaşii clădirii se numără DB Schenker Romtrans, care ocupă 5.200 mp, dar aproape jumătate din imobil este gol. Proprietatea se întinde pe o suprafaţă de teren de circa 4,3 hectare. (Sursa: capital.ro)