Cea mai mare pondere a portofoliului certificat o deține parcul de 245.000 metri pătrați pe care eMAG l-a construit în apropierea autostrăzii A1, București-Pitești. Proiectul de certificare a inclus și parcul Sameday de 23.000 metri pătrați din Chitila, județul Ilfov, precum și cea mai recentă investiție realizată de eMAG, respectiv o facilitate logistică cu o suprafață de 125.000 metri pătrați lângă Budapesta, la Dunaharaszti.

Având în vedere specificul fiecărui proiect, nivelul de certificare BREEAM Excellent presupune implementarea mai multor soluții, care variază de la măsuri de conservare a biodiversității zonei în care este amplasat proiectul, prin montarea unor căsuțe pentru păsări, de exemplu, la montarea de contoare electrice pentru fiecare consumator al clădirii, sau la modificări arhitecturale . Alte măsuri care pot fi implementate sunt folosirea a unui număr minim de materiale cu certificare EPD (Environmental Product Declaration), care arată impactul produsului asupra mediului, echiparea clădirii cu un sistem de detecție a scurgerilor de agent frigorific la instalațiile de aer condiționat, montarea de senzori de mișcare pentru iluminat, asigurarea unui număr minim de locuri de parcare pentru vehicule electrice sau pentru car-sharing etc.


Mihnea Cristescu, Project Manager și specialist în servicii de sustenabilitate în cadrul departamentului de Project Management al Cushman & Wakefield Echinox: ”Standardul BREEAM măsoară performanța clădirilor din punct de vedere al eficienței energetice și implicit al impactului acestora asupra mediului, asigurându-se că proiectele îndeplinesc obiectivele de sustenabilitate. O certificare verde poate aduce multe avantaje atât pentru chiriași, cât și pentru proprietari, care se traduc prin costuri operaționale mai reduse, creșterea valorii activului, îndeplinirea obiectivelor legate de standardele ESG etc.

Vedem în ultima perioadă o preocupare a jucatorilor de pe piata imobiliara – proprietari, investitori, chiriasi – nu doar pentru certificarea portofoliilor, ci și pentru nivelul de certificare obținut, nivel care a devenit un avantaj competitiv în atragerea de noi talente de pe piața muncii, dar și în retenția angajaților și, în același timp în poziționarea și recunoașterea ca branduri cu impact pozitiv în comunitate”.

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) este una dintre cele mai recunoscute certificări pentru sustenabilitatea clădirilor. Sistemul de rating BREEAM include o gamă largă de criterii de evaluare a performanței unei clădiri, printre care consumul de energie și apă, poluarea, transportul, deșeurile, inovația, reziliența, utilizarea terenului, biodiversitate, selecția materialelor, resursele, procesele de management și altele.

Alexandru Niculescu, VP Operațiuni eMAG: „Căutăm permanent soluții armonioase pentru natură și comunitate, care să diminueze impactul operațiunilor noastre asupra mediului și să ofere colegilor noștri care lucrează în hub-urile noastre logistice condiții superioare de confort. Prin intermediul acestor soluții și a tehnologiilor de ultimă oră am reușit să optimizăm consumul de energie electrică și chiar să o producem cu ajutorul unei rețele de 4.394 de panouri fotoelectrice.”

Departamentul de Project Management al companiei Cushman & Wakefield Echinox oferă o gamă largă de servicii de construcție respectiv conducerea, coordonarea și supravegherea proiectelor de amenajarea a spațiilor – birouri, retail, rezidențial, mixed use, industriale și logistice – alături de echipa de proiectare, consultanți și antreprenori, pentru toate etapele principale ale proiectului.

Chiriașii și proprietarii de proprietăți imobiliare sunt din ce în ce mai dispuși să investească în măsuri de eficientizare a spațiilor, în vedere ceritificărilor conform diferitelor standarde, respectiv BREEAM, LEED sau WELL, chiar dacă acestea implică costuri mai ridicate. Din acest punct de vedere, Departamentul de Project Management a oferit consultanță pentru obținerea de astfel de certificări atât pentru proiecte de birouri, cât și pentru parcuri industriale sau spații de retail.