''România poate deveni economia de top a Europei de Est prin stimularea avantajelor competitive de care dispunem. Creșterea producției industriale pe primele 7 luni din 2014 cu 9,7% față de aceeași perioadă din 2013, faptul că industria a ajuns să dețină o treime din contribuția la formarea PIB, existența în România a clusterelor de competivitate în IT, echipamente, auto, industria alimentară, farma  s.a., forța de muncă cu productivitate ridicată și potențialul enorm de accesare de fonduri europene prin POS CCE pot fi considerate argumente minimale pentru atingerea obiectivului tactic România — centrul industrial al Europei de Est'', susține Cristian Socol.

 

În opinia sa, datele publicate marți de Institutul Național de Statistică demonstrează parcursul bun al industriei românești. ''Comenzile noi din industrie au crescut în primele 8 luni din 2014 cu 6,1% comparativ cu perioada similară din 2013. Creșteri au fost înregistrate la toate marile grupe de produse industriale: industria bunurilor de folosință îndelungată (+29,4%), industria bunurilor intermediare (+8,1%), industria bunurilor de uz curent (+7,6%) și industria bunurilor de capital (+3,7%'', precizează Cristian Socol.

 

Potrivit acestuia, relevant este faptul că industriile care produc bunuri cu valoare adaugată ridicată înregistrează cea mai mare rată de creștere a comenzilor.

 

''Astfel, firmele care produc calculatoare, produse electronice și optice, echipamente electrice, mașini, utilaje și echipamente au comenzi cu 17%-18% mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului 2013. Mizăm în continuare pe abordarea policentrică pe poli de competitivitate, clustere innovative, parcuri tehnologice și industriale și stimularea creării de hub-uri de afaceri. Țintim un alt model de politică industrială, centrat pe tranziția de la industrii intensive în forță de muncă slab calificată și industrii cu grad redus de prelucrare către industrii inovative, energie și industrii ecologice'', subliniază consilierul premierului.

 

El susține că schemele de ajutor de stat adoptate în ultima lună pentru stimularea industriei vor contribui la atingerea obiectivului stabilit.

 

''Schema de ajutor pentru stimularea investițiilor care creează locuri de muncă, prin care statul va suporta pentru 2 ani până la jumătate din cheltuielile salariale totale (în funcție de regiune) pentru firmele care creează prin investiții minimum 10 noi locuri de muncă (buget de 600 de milioane de euro, estimare beneficiari 1.700 de companii cu efecte de creare de noi locuri de muncă prognozate la minimum 35.000). Schema de ajutor de stat pentru companii valabilă până în anul 2020, cu un buget total de 2,7 miliarde de lei (600 de milioane de euro), pentru finanțarea nerambursabilă a costurilor cu active corporale și necorporale aferente investiției inițiale, plata efectuându-se în perioada 2015-2023. Estimăm că vor aplica 150 de companii care își vor retehnologiza producția'', consideră Cristian Socol. (sursa: AGERPRES)