Potrivit directorului de exploatare al Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile Constanța, Anastasie Severin, pe magistrala Dunăre-Marea Neagră și pe canalul secundar Poarta Albă — Midia Năvodari, în această perioadă traficul zilnic de mărfuri înregistrează valori de palmares, oscilând între 110.000 și 170.000 tone capacitate.

 

'În primele șapte luni ale anului, cele două canale navigabile pe care le exploatăm au fost tranzitat de 13.931 unități navale (5.357 sub pavilion străin), fiind înregistrat un trafic record de 19,6 milioane tone capacitate, cel mai bun nivel de operare de la deschiderea magistralei de navigație, cea ce înseamnă că am depășit cu 4,2 milioane tone capacitate traficul din perioada de referință a anului 2014', a declarat Severin.

 

De la începutul acestui an, pe canalele navigabile din Județul Constanța au fost tranzitate 8,755 milioane tone de mărfuri, în creștere față de de perioada similară a anului precedent, când au fost tranzitate 6,9 milioane tone mărfuri. Ca structură, un procent de 60% din mărfuri este reprezentat de cereale, urmat de minereuri și cărbune pentru siderurgie, care pleacă din Portul Constanța către Ungaria.

 

Pe Dunăre, în contextul secetei prelungite din această perioadă ce are ca efect scăderea accentuată a cotelor fluviului, navigația se desfășoară cu dificultate în anumite sectoare, pentru navele comerciale cu pescaj mai mare de 2, 20 metri, iar navele de pasageri circulă fără probleme, șenalul navigabil ne fiind blocat pe niciun sector, potrivit Autorității Navale Române. (sursa: AGERPRES)