Pentru 2014, analistii imobiliari estimeaza ca activitatea de tranzactionare se va mentine in parametrii din 2013. Majoritatea achizitiilor vor continua sa fie mai degraba speculative. Atata timp cat vor exista banci si proprietari de terenuri cu presiunea de a vinde, piata va dispune de oferte bune. Oferta este de asteptat sa ramana considerabil mai mare in raport cu cererea, iar preturile vor ramane pe trend descendent si in acest an.

 

"2014 va oferi oportunitati bune de investitii pe piata de terenuri. Bancile, cea mai activa sursa de terenuri a anului trecut, au adoptat politici de pret mai agresive. Desi multe dintre ele au reusit sa atraga cumparatori si si-au „curatat“ partial portofoliile, exista inca oportunitati bune pentru investitori. Perspectivele macroeconomice pozitive, apetitul crescut pentru investitii din partea unui numar tot mai mare de jucatori, alaturi de un numar redus de terenuri disponibile, vor conduce la stabilizarea preturilor pe termen mediu (1-2 ani)“, spune Sinziana Oprea, senior associate in departamentul de terenuri al Colliers International Romania.

 

Ca si in anii anteriori, existenta unui PUZ valabil va cantari foarte mult in decizia de cumparare, mai ales in cazul dezvoltatorilor. Acestea sunt reticenti vizavi de achizitia de terenuri in lipsa unui PUZ aprobat, deoarece acest lucru se traduce prin intarzierea lucrarilor de constructii cu aproximativ 1-1,5 ani. Pe langa incertitudinea obtinerii autorizatiilor necesare, un proiect dezvoltat pe un astfel de teren implica riscuri mai mari vizavi de conditiile de piata la momentul livrarii sau vinderii/inchirierii proiectului (un orizont de timp mediu de 2-2,5 ani de la data achizitiei terenului).

 

In ultimii trei ani, departamentul de terenuri din cadrul Colliers International a intermediat in Romania tranzactii cu o valoare cumulata de 100 milioane de euro.

 

"Piata de terenuri a cunoscut multa agitatie in ce priveste activitatea de prospectare pe parcursul anilor trecuti. Cu toate acestea, volumul tranzactiilor a ramas redus, date fiind atat numarul mai mic de tranzactii, cat si reducerea suprafetei tranzactionate. Dupa 2008 jucatorii din piata si-au schimbat comportamentul - daca inainte de 2008 cumparau in mod continuu parcele de terenuri, in ultimii cinci ani au alternat perioadele de achizitie cu cele de dezvoltare. Avand in vedere ca anii 2011 si 2012 au marcat performante relativ bune in activitatea tranzactionala, incepand cu 2013 multi dintre jucatori au intrat in perioada de dezvoltare", afirma Sinziana Oprea.

 

Principalele surse ale tranzactiilor de 100 mil de euro intermediate de Colliers in perioada 2011-2013 au fost reprezentate de retail (70% din totalul volumului tranzactionat), birouri (25%) si, intr-o masura mai mica, de tranzactiile cu terenuri de rezidential (5%).

 

Printre tranzactiile majore intermediate de Colliers in perioada analizata se numara achizitia platformei Vulcan de catre Benevo Capital, achizitia de catre Nepi a terenului de 13 ha unde a fost recent livrat Shopping City Galati, precum si vanzarea a trei terenuri cu pozitionare strategica in zona Floreasca – Barbu Vacarescu, aflate in momentul de fata intr-o faza avansata de dezvoltare. Alti clienti majori asistati de in procesul de achizitie de terenuri in ultimii trei ani includ: Dedeman, Interprime Properties, Intercora sau Rewe Group.

 

Volumul mediu de tranzactii a inregistrat o usoara scadere in ultimii ani, cu un numar din ce in ce mai mare de tranzactii incheiate sub nivelul de 3 milioane de euro. Daca in 2012 piata a cunoscut 3 tranzactii cu valoare de peste 20 de milioane fiecare, in 2013 a fost realizata o singura tranzactie care depaseste pragul de 15 milioane de euro: preluarea de catre Benevo Capital a fabricii Aversa (10ha) in zona pietei Obor din Bucuresti, pentru suma de 17,3 mil euro. In consecinta, piata a fost dominata de tranzactii mici si mijlocii, incheiate sub pragul de 3 milioane de euro si care implica investitori oportunisti si retaileri de mici dimensiuni.

 

Preturile au ramas pe un trend descendent si in 2013, data fiind cresterea numarului de oferte atractive din partea bancilor, a lichidatorilor si a proprietarilor aflati in dificultate. Conform ultimului raport de piata publicat de Colliers International, anul trecut preturile terenurilor au inregistrat o scadere medie de 10-25% in comparatie cu 2012. Cu toate acestea, au existat si zone in care preturile au ramas constante, cum ar fi zonele centrale sau exclusiviste unde oferta este limitata si proprietarii de regula nu sunt presati sa vanda.

 

 

Ca o tendinta generala care se va contura in perioada urmatoare, piata de terenuri – dominate pana acum de retaileri si dezvoltatorii de retail – cunoaste acum revenirea catorva segmente-cheie de clienti, cum ar fi dezvoltatorii de birouri sau de proiecte rezidentiale mari. (Sursa: dailybusiness.ro)