Sfârşitul lunii septembrie 2011 a reprezentat pentru economia judeţului Cluj o perioadă în care a primit o lovitură puternică. Finlandezii de la Nokia au decis închiderea fabricii de la Jucu şi implicit concedierea a aproximativ 2.000 de oameni. Anunțul a venit la mai puțin de patru ani de la începerea producţiei de telefoane mobile la fabrica de lângă Cluj-Napoca, în care s-au investit 60 de milioane de euro.

Şi alte companii au părăsit în ultimii ani Clujul în favoarea altor oraşe din ţară sau chiar din străinătate. Este vorba de Ursus, care a închis una dintre cele mai vechi fabrici de bere din ţară, cea de la Cluj, dar şi de grupul financiar ING, care acum doi ani şi-a desființat centrul regional de servicii din inima Trasilvaniei.

Locul lăsat liber de marii investitori a fost însă ocupat repede de alte companii, la fel de importante.

În parcul industrial Tetarom III investitorii nu au întârziat să apară. În 2012 DeLonghi a anunţat cumpărarea halei în care şi-a desfăşurat activitatea Nokia. În acelaşi an, câteva luni mai târziu, Bosch a anunţat o investiţie de 77 de milioane de euro.

„Planurile celor de la Bosch au în vedere o dezvoltare a companiei. Se poate ajunge până la 1.500 de angajaţi. Ei toate planurile şi le fac pe termen lung aceste lucruri corelate cu faptul că DeLonghi vrea să facă o a doua investiţie. După 4 ani am putea să acoperim integral plecarea Nokia”, a afirmat Daniel Don, director AJOFM Cluj.

Americanii de la Emerson au fost mai hotărâţi, au achiziţionat un întreg parc industrial. Compania a investit 120 de milioane de euro pentru a produce componente auto şi a devenit, prin numărul de angajaţi, unul dintre principalii contributori la bugetul local.

Succesele înregistrate de funcţionarea primelor trei parcuri industriale, dar şi solicitările numeroase din partea altor companii mai mari ori mai mici, au determinat autorităţile să găsească teren pentru a deschide un nou parc. Din 2015, investitorii sunt aşteptaţi să-şi dezvolte afacerea în comuna Feleacu, la mai puţin de 10 kilometri de Cluj-Napoca. Pe cei 850 de mii pătraţi se va dezvolta un parc fotovoltaic, logistic și industrial, al doilea ca mărime din județ.

De acelaşi succes se bucură şi parcurile industriale private, cum sunt cele de la Câmpia Turzii şi Dej.

„Dacă discutăm de investiţii în cifre absolute, proprii şi străine, se ridică undeva spre 40 de milioane de euro. Din perspectiva numărului de noi locuri de muncă create astăzi vorbim despre un număr de aproximativ 1.000 de locuri”, a susținut Cristian Ţucra, managerul parcului industrial privat Dej.

 

Clujul speră să atragă şi cea mai mare investiţie străină din ţară. Un miliard şi jumătate de euro ar putea costa construcţia unei noi hidrocentrale în zona Tarniţa-Lăpuşteşti.  (sursa: digi24.ro)