Prin proiectul Brown Field se urmăreşte realizarea unei unităţi noi de producere a energiei electrice şi termice cu parametri de eficienţă superior, în cadrul societăţii mixte ce se va înfiinţa, Complexul Oltenia va deţine 10 % din acţiuni, construcţia grupului urmând să înceapă la jumătatea anului viitor, creându-se astfel peste 1000 de locuri de muncă.

 

Realizarea noului grup energetic de la Complexul Rovinari s-a aflat în dezbatere în şedinţa de Guvern de ieri prin Memorandumul depus. Administraţia Complexului Oltenia a susţinut că, după semnarea acestui Memorandum, se va trece la negocierea contractului de vânzare cărbune şi la serviciile pe care compania le va asigura în acest parteneriat energetic. Înfiinţarea societăţii mixte reprezintă un alt pas ce va fi parcurs, compania chineză trebuind să depună minim 30% din valoarea investiţiei, respectiv 300 milioane de euro.

 

În ceea ce priveşte Complexul Oltenia, în acest parteneriat, colosul energetic va deţine 10% din acţiuni. Important de reţinut este faptul că, odată dată în funcţiune, societatea mixtă româno-chineză va fi condusă de reprezentanţi ai investitorului, restul personalului, respectiv 90% din angajaţi, fiind personal român, creându-se astfel 250 de locuri de muncă. „După semnarea Memorandumului, funcţie de concluziile la care se va ajunge, cu privire la asigurarea serviciilor şi la contractul de vânzare cărbune, urmează înfiinţarea societăţii mixte. Din evaluarea făcută, aportul CEO la societatea mixtă a fost evaluat la 10 %, din valoarea investiţiei.

 

Acest grup, odată dat în funcţiune, va putea fi administrat de aproximativ 160 de persoane, la care se va adăuga personalul administrativ, TESA, în total 250 de angajaţi”, a explicat Ion Petroniu, directorul Direcţiei Strategii –Dezvoltare. Alături de partenerul chinez, Complexul Oltenia, prin reprezentanţii ei, are drept de veto la luarea deciziilor importante, estimările ducând la o începere a lucrărilor de construcţie la noul grup energetic spre jumatatea anului 2016. Petroniu a mai declarat că pentru construirea noului grup energetic, de la tot ce înseamnă construcţie civilă până la instalaţii şi echipamente, se vor crea 4000 de locuri de muncă. Din întreaga cantitate de energie produsă, 10 % va fi vândută pe piaţa internă, diferenţa ducându-se spre export, spre Turcia, Serbia şi parteneri din fosta Iugoslavie.

 

Conform ecopolitic.ro, proiectul de tip „Green/Brown Field” va fi realizat de către o societate cu capital mixt la care vor participa China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC), cu un aport inițial, în numerar, de cel puțin 30% din totalul capitalului social necesar realizării investiției și cu asigurarea ulterioară a finanțării, și Complexul Energetic Oltenia (CEO), cu aport în natură (terenuri și construcții). Valoarea totală a proiectului, estimată prin Studiul de fezabilitate, este de 847,639 milioane euro, cu o perioadă de recuperare a investiției de aproximativ 12 ani și o durată de viață de 30 de ani, punerea în funcțiune fiind prevăzută pentru anul 2019, conform aceluiaşi site.

 

De la începutul acestei săptămâni, o delegaţie formată din reprezentanţi de la compania chineză se află la CE Oltenia unde poartă discuţii cu delegaţia companiei, condusă de directorul Diviziei Financiare, pe marginea contractului de vânzare cărbune, anual pentru funcţionarea noului grup energetic fiind nevoie de o cantitate de cinci milioane tone cărbune. „Implementarea proiectului, care va utiliza drept combustibil de bază lignitul de la carierele Roșia, Tismana și Pinoasa, ce aparțin CEO, va aduce avantaje substanțiale pentru CEO și pentru economia românească, în general”, se mai arată pe ecopolitic.ro.

 

Un alt avantaj al realizării acestei investiţii constă şi în faptul că anual cantitatea de cărbune vândută către noul grup energetic va însemna securizarea a 3.000 locuri de muncă și crearea a altor 1.800 noi locuri de muncă, asigurarea, contra cost, a serviciilor de întreținere și reparații cu personalul CEO dar şi asigurarea stabilității și securității sistemului energetic românesc. (sursa: impactingorj.com)