Chiriile pe piața de birouri se situează la 18,5 euro/metri pătrați/lună în clădirile prime, printre cele mai mici din Europa Centrală și de Est. Spre comparație, în Varșovia (Polonia), cea mai scumpă piață din regiune, chiria este de aproximativ 23,5 euro/mp/lună, în Budapesta (Ungaria) maximul este de 21 euro/mp/lună, iar în Praga (Cehia), de 19,5 euro/mp/lună.

 

Anul trecut, livrările de spații industriale noi au totalizat circa 160.000 metri pătrați, cu 67,5% peste nivelul din 2014, iar pentru acest an dezvoltatorii au programate spre finalizare proiecte cumulând 240.000 metri pătrați, majoritatea build to suit (la cererea chiriașilor), cu peste 40% mai mult decât în 2015, relevă datele JLL, firmă specializată în servicii profesionale și de management al investițiilor imobiliare.

 

Stocul total de spații moderne a ajuns, la finele anului trecut, la 2,1 milioane de metri pătrați (din care peste 1 milion de metri pătrați în București). Stocul a crescut cu 8% comparativ cu 2014, iar la finele anului ar putea ajunge, conform estimărilor, la 2,35 milioane metri pătrați dacă toate proiectele anunțate vor fi livrate.

 

În afară de București, dezvoltatorii de spații logistice și industriale au construit proiecte în Timișoara, Ploiești, Cluj, Pitești, Sibiu, Arad și Oradea.

Cererea a totalizat circa 310.000 metri pătrați, comparabil cu nivelul din 2014, din care contracte noi și extinderi ale contractelor existente 265.000 metri pătrați (+27%).

 

Cererea nouă a fost cu 60% mai mare decât oferta nouă, astfel că rata de neocupare s-a redus la sub 5% în București și la 10% în afara Capitalei.

 

"Pentru acest an, având în vedere interesul companiilor pentru România, estimăm că cererea brută (contracte de relocare, renegocieri și prelungiri de contracte, contracte noi și extinderi) va fi apropiată de cea înregistrată în 2014 și 2015. Cererea vine în principal de la companiile de logistică în București și de cele din domeniul auto în restul țării", avansează experții în domeniu.

 

Nivelul mediu al chiriilor se menține constant, la 3,5-4 euro/mp/lună, existând diferențe în funcție de dezvoltator, suprafața închiriată, locație etc. (sursa: profit.ro)