Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Blaj, unde participă la Bosch Innovation Day, că atragerea de investiţii străine este "o prioritate majoră pentru România", dar că trebuie concentrare şi pe capitalul românesc şi investiţiile autohtone, care sunt "în mare suferinţă" în prezent.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat, în timpul vizitei la fabrica Bosch din Blaj, la evenimentul Bosch Innovation Day, decizia concernului german de a investi în România, spunând că acesta este, în momentul de faţă, unul din cei mai importanţi angajatori din regiune, transmite corespondentul MEDIAFAX.

 

"Investiţiile străine înseamnă, printre altele, avantajul transferului de tehnologie, avantaj esenţial pentru dezvoltarea unei economii competitive. În această etapă de consolidare post-criză, România are nevoie de un nou model de dezvoltare economică, bazat pe competitivitate şi inovare, pe creştere economică inteligentă. În acest sens, tema zilei de astăzi - inovaţia, se înscrie perfect în exigenţele unei noi viziuni economice. Inovaţia înseamnă dezvoltare, inovaţia înseamnă prosperitate", a declarat Iohannis.

 

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că, dincolo de politica ajutorului de stat, ceea ce contează în ultimă instanţă sunt oportunităţile de afaceri pe care România le oferă investitorilor străini.

 

"Fără îndoială, atragerea de investiţii străine este o prioritate majoră pentru România. În egală măsură însă, trebuie să ne concentrăm şi asupra capitalului românesc şi a investiţiilor autohtone care astăzi sunt, din păcate, în mare suferinţă. Inovaţia nu apare oricând, nici oricum, ci cu precădere acolo unde există liberă iniţiativă şi economie de piaţă. Garantarea proprietăţii, libertatea contractuală, uşurinţa de a iniţia o afacere, libera concurenţă sunt elemente esenţiale în ecuaţia inovării. Trebuie să promovăm şi să protejăm aceste instituţii ale economiei de piaţă", a declarat şeful statului.

 

Iohannis a mai spus că, pentru România, este esenţial să existe o strategie a Guvernului pentru creşterea cheltuielilor alocate cercetării şi dezvoltării.

"Este esenţială pentru România creşterea cheltuielilor alocate cercetării şi dezvoltării. De fapt, este esenţial să avem o strategie a Guvernului în acest sens. De asemenea, este vital ca România să-şi intensifice eforturile pentru îmbunătăţirea competitivităţii economice. Aderarea la zona euro poate fi un veritabil imbold în favoarea dezvoltării. Stimularea dezvoltării tehnologice poate deveni un ingredient esenţial al competitivităţii", a mai spus Iohannis.

 

Şeful statului consideră că "România nu trebuie să se bazeze doar pe contribuţia investitorilor străini în materie de cercetare, dezvoltare şi inovare".

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat fabrica Bosch de la Blaj, unde i-au fost prezentate cele mai noi tehnologii în domeniu. (sursa: mediafax.ro)