România ocupă locul șase în topul celor mai mari beneficiari ai finanțărilor oferite de BERD, fiind devansată doar de Turcia (1,394 miliarde euro), Ucraina (1,210 miliarde de euro), Rusia (608 milioane de euro), Polonia (594 milioane de euro) și Egipt (593 milioane de euro).

 

De asemenea, BERD a informat că în 2014 și-a majorat investițiile totale până la 8,9 miliarde de euro de la 8,5 miliarde de euro în 2013, în pofida faptului că instituția a redus la o treime finanțarea oferită Rusiei până la 608 milioane de euro. În urma deciziei BERD de a înceta să mai acorde credite Rusiei, Turcia a devenit principala beneficiară a finanțărilor oferite de BERD în 2014, 1,394 miliarde de euro față de 920 milioane de euro în 2013.

 

'Investițiile BERD au crescut în 2014 pe măsură ce economiile emergente au continuat să sufere de pe urma evenimentelor din jurul Rusiei și Ucrainei, lipsei relansării în zona euro și turbulențelor de pe piețele globale care au apărut la finele anului. Aceste evoluții vor afecta câștigul net al BERD pentru 2014, reflectând în special impactul crizei economice asupra activelor din Ucraina ale băncii precum și efectele deprecierii rublei asupra capitalului său', se arată în comunicatul BERD.

 

BERD, deținută de 64 de țări și două instituții interguvernamentale, susține dezvoltarea economiilor de piață și a democrației. De la începutul activității sale, BERD a investit aproximativ șapte miliarde euro în peste 366 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 14 miliarde euro din alte surse de finanțare. (sursa: AGERPRES)