Astfel, indicatorul pentru volumul producției a scăzut la 42 de puncte în decembrie 2016, de la 55 de puncte în noiembrie, fiind a treia lună la rând de scădere. Reducerea este cu atât mai semnificativă cu cât pragul de 50 de puncte desparte expansiunea de contracție, punctează autorii studiului.

"Căderea a fost dramatică pentru că a cuprins 90% din indicatorii măsurați de Barometru. (...) Indicatorul pentru comenzi noi a scăzut de la 53 în noiembrie la 44 în decembrie. Stocurile s-au redus ceva mai puțin, de la 45 la 43, pentru că erau deja relativ epuizate. Comenzile neexecutate erau la 46 de puncte și au scăzut la 41, în condițiile subțierii semnificative a portofoliului de comenzi", arată studiul.

De asemenea, indicatorul pentru numărul de angajați a coborât de la 51 la 45, "semn că firmele au operat disponibilizări, probabil la personalul cu contract temporar", menționează raportul.

Și cererea din străinătate s-a diminuat în decembrie, în condițiile în care comenzile pentru export au coborât de la 58, în noiembrie, la 48 în decembrie "și au produs probabil șocul cel mai puternic care a antrenat scăderea generală", arată autorii studiului.

Autorii raportului așteaptă să vadă dacă este vorba doar de o evoluție conjuncturală sau dacă situația din decembrie poate marca debutul unei tendințe.

"O prăbușire lunară, chiar dacă e puternică, nu semnalează neapărat un moment de cotitură, în sensul opririi creșterii și a declanșării unui declin persistent. În perioadele de creștere a economiei, contracțiile sectorului industrial tind să fie de scurtă durată. Dar dacă se prelungesc câteva luni la rând, ele pot afecta economia națională", arată raportul.

Chiar dacă scăderea cererii este semnalată ca fiind principala cauză a declinului industriei din decembrie, unul dintre indicatoii din barometru oferă unele motive de optimism pentru 2017.

"Probabil că firmele industriale au semnale de înviorare a comenzilor, eventual contractate la sfârșitul anului trecut, cu începerea execuției în ianuarie 2017. Așa se explică faptul că în decembrie indicatorul de optimism, bazat pe media speranțelor cumulate privind comenzile, producția și prețurile peste 6 luni, a crescut la 64 de puncte față de 60 cât avea în noiembrie. Dar poate că ușoara creștere a așteptărilor optimiste vine și de la promisiunile economice ale noului guvern", menționează autorii studiului.

Potrivit statisticilor oficiale publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS), în primele 11 luni din 2016, producția industrială din România a crescut cu 1,6% față de aceeași perioadă a anului 2015, avans susținut doar de industria prelucrătoare, care a consemnat un plus de 2,5%.

Industria extractivă a scăzut, însă, cu 16,5%, iar producția și furnizarea de energie electrică  și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat - cu 2%.

În 2015, producția industrială a urcat cu 2,7%, după un avans de 6,1% în 2014 comparativ cu anul precedent.  Industria a contribuit, în 2015, cu 23,2% la formarea produsului intern brut al României.

Barometrul industrial este realizat de IRSOP și SNSPA - Facultatea de Management pe un eșantion de 300 de firme industriale, considerat reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste nouă angajați din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 17-19 ianuarie 2017. (sursa: profit.ro)