Am avut placerea de a discuta cu dl. Andrei Timofte, Director General Transilvania Constructii, despre proiectele si planurile companiei, precum si despre particularitatile si oportunitatile prezente pe piata imobiliara locala.

 

Ce s-a schimbat acum în piață, în comparație cu momentul primei dezvoltari imobiliare realizate? Ați văzut mulți investitori venind în oraș?
Piata clujeana s-a maturizat. Chiriasii sunt mult mai hotarati in ceea ce priveste facilitatile si utilitatile pe care un imobil ar trebui sa le ofere si sunt mult mai exigenti in alegeri. Cluj-Napoca atrage in fiecare an din ce in ce mai multi dezvoltatori, dar si investitori. 

 

Cum ați descrie apariția Novis Plaza pe piața locală de birouri, care au fost motivele care au stat la baza deciziei de dezvoltare?
Novis Plaza vine cu un nou concept in Cluj-Napoca. Punem accentul pe imbunatatirea productivitatii si well-being a chiriasului. Momentan suntem in curs de dezvoltare a unor proiecte noi in cadrul cladirii, care amplifica acest sentiment de stare de bine si confort la locul de munca. In momentul preluarii cladirii, aceasta era nefinalizata, iar noi, Transilvania Constructii, am vazut potential in a dezvolta o cladire de birouri clasa A, cu totul diferita de ceea ce este acum pe piata. 

 

De ce credeți că aleg companiile orașul Cluj-Napoca și în particular proiectul dvs. de birouri? 
Cluj Napoca este in continua dezvoltare, un oras dinamic si in continua crestere, sistemul de educatie este foarte bine pus la punct, in special cel superior. De asemenea, pozitionarea geografica este una foarte accesibila, orasul pune la dispozitie aeroport, autostrada si drumuri europene spre toate locatiile cheie din Romania. Un alt motiv pentru care multinationalele aleg sa se dezvolte in Romania este faptul ca forta de munca este mult mai ieftina aici decat in Europa de Vest. 

 

Care sunt cel mai interesante facilități ale unui proiect de birouri pentru un chiriaș care caută birouri într-un oraș secundar sau terțiar din România? Care sunt principalii factori de decizie în alegerea unui birou?
Din experienta noastra un prim factor este locatia. Foarte multe companii se indreapta spre locatii centrale sau foarte aproape de centrul orasului. Alte puncte de interes le prezinta facilitatile pe care angajatii le pot gasi in cladire. De exemplu: locuri de parcare, sala de fitness, restaurante, banci si magazine. 


Cum ați descrie proiectul Novis Plaza în cifre relevante?
Novis Plaza descris in cifre relevante s-ar imparti in felul urmator: 14.500 mp suprafata utila inchiriabila - 7.500 mp Corp A si 7000 mp Corp B, un total de 313 locuri de parcare, un atrium de 400 mp in corpul A si terasa amenajata de 1000 mp. 

 

Cum evaluați 2018 în ceea ce privește afacerile dvs.? Care sunt previziunile pana la sfarsitul anului?
Putem afirma ca 2018 va fi un an foarte productiv pentru noi. Punem bazele unor noi dezvoltari si proiecte care vor incepe la inceputul lui 2019: vom da in folosinta corpul B al cladirii Novis Plaza, extindem parcul din comuna Jucu, jud. Cluj, si dezvoltam proiectul logistic si industrial din Bacau.

 

Care este în opinia dvs. tendința în piața de birouri actuală, atât la nivel regional, cât și national si internațional?
La nivel regional dezvoltarile vor fi conditionate de disponibilitatea fortei de munca. In ceea ce priveste tendintele globale, se cauta foarte mult cladiri de birouri care ofera flexibilitate si care dispun de cat mai multe beneficii pentru angajati. 


Cum se va dezvolta Novis Plaza în viitor? Aveti planuri de extindere, integrare in proiecte mixte etc.
Avem in plan extinderea Novis Plaza cu inca doua cladiri. Lucrarile pentru amenajarea corpului B, deja existent, vor incepe in 2019, mai apoi urmand sa dezvoltam corpul C al cladirii pe o suprafata de 4000 mp. 

 

Care sunt previziunile dvs. pentru piața de birouri din Cluj pe termen mediu și lung? 
Este destul de dificil sa faci o previziune, cel putin in acest moment. In primul rand sunt foarte multi factori care afecteaza deciziile de extindere a companiilor, doi dintre ei fiind climatul politic instabil si lipsa fortei calificate de munca. Suntem rezervati in a face o previziune, dar speram ca piata de birouri sa fie in ascensiune.