Faţă de luna aprilie 2013, preţurile producţiei industriale pe total au fost mai mari cu 0,8%, preţurile pe piaţa internă au crescut cu 1,1%, iar cele pe piaţa externă cu 0,3%.

 

Comparativ cu luna martie, preţurile producţiei industriale au înregistrat creşteri în industria energetică (4,6%), industria bunurilor de uz curent (0,2%) şi industria bunurilor de capital (0,1%). Scăderi de preţuri s-au constatat în industria bunurilor intermediare, cu 0,2%, şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 0,1%.

 

Raportat la aprilie 2013, în aprilie 2014, preţurile producţiei industriale au crescut semnificativ la produsele energetice cu 3,6%, industria bunurilor de uz curent cu 1,9%, industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 1,4% şi industria bunurilor de capital cu 0,4%. Scăderi de preţuri s-au înregistrat în industria bunurilor intermediare, cu 2,4%.

 

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) reprezintă, alături de Indicele preţurilor de consum, Indicele produselor agricole şi Indicii preţurilor producţiei pentru servicii, un indicator cheie pentru măsurarea inflaţiei şi pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut în România.

 

IPPI este bazat pe o anchetă lunară şi măsoară evoluţia medie a preţurilor mărfurilor industriale produse în România şi vândute direct de producători, atât pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă, precizează INS. (sursa: economica.net)