Analizând datele agențiilor, peste 80% din totalul suprafețelor tranzacționate au fost depozite, restul fiind spații de producție, Dunwell asigurând aproape 90% din tranzacțiile pentru unitățile de producție .

Pentru anul 2019, Dunwell estimează că volumul tranzacționat va fi similar cu 2018 și va ajunge la 500.000 mp.
Dunwell, cea mai mare agenție imobiliară industrială din România, a depășit 35% din totalul tranzacțiilor de pe piața de spații logistice și industriale în prima jumătate a anului 2019, cu o suprafață tranzacționată de peste 45.000 mp.
Echipa Dunwell a tranzacționat atât spații de depozitare cât și unități de producție, reprezentând extensii, relocări sau proiecte noi. Pentru prima jumătate a anului 2019, suprafața medie tranzacționată de Dunwell a fost de aproximativ 5.000 mp.

“Piața industrială din România traversează o perioadă foarte bună, marcată de un interes crescut din partea investitorilor, lucru confirmat și de rezultatele pozitive înregistrate în prima parte a acestui an, când am reușit să depășim o treime din cota de piață a tranzacțiilor realizate de agențiile cu activitate în sectorul industrial. Ne așteptăm ca acest trend să se mențină și în a doua parte a anului, pentru ca până la finalul lui 2019 să depășim pragul de 100.000 mp de spații industriale tranzacționați”, a declarat Marian Orzu, managing partner Dunwell.

Totalul proiectelor moderne a depășit pragul de 4 milioane mp de noi livrări de spațiu industrial în primul semestru al anului 2019, în timp ce potențialul de noi dezvoltări anunțate pentru acest an este situat în jurul a 750.000 mp în întreaga țară.

 Proiecte noi în sectorul industrial
Dezvoltatorii industriali au început să caute noi locații de investiții atractive, după ce au observat că orașele regionale și proiectele de infrastructură noi au creat o creștere potențială importantă. Acesta este unul dintre motivele pentru care au fost asigurate noi parcele de teren și noile achiziții vor servi cel mai probabil ca viitoare proiecte industriale.

“Observăm un interes tot mai mare pentru regiunea de Est a țării și în noi locații, până acum mai puțin populare din București, cum este cazul zonei de Nord-Est, din apropierea autostrăzii A3 (București – Ploiești). De asemenea, se remarcă și o cerere crescută pentru proiecte Inner City Logistics, cunoscute pentru facilitatea de << last mile delivery >>, prin care produsele ajung la utilizatorul final într-o perioadă mai scurtă de timp, cum este cazul zonelor Preciziei, Pipera, Theodor Pallady sau Berceni, locații aflate practic în interiorul centurii ocolitoare a Capitalei. Această evoluție vine și ca urmare a demarării unor proiecte de infrastructură care au creat oportunități de dezvoltare și pun bazele unor viitoare investiții de anvergură. Mai mult, orașe precum Roman, Bacău, Iași, Craiova sau Constanța se află astăzi pe harta de interes a marilor investitori”, a declarat Daniel Cautiș, managing partner Dunwell.

Poate fi observată o tendință pe piață, reprezentată de închiderea fabricilor de încălțăminte și îmbrăcăminte din vestul României, unde forța de muncă a devenit scumpă după creșterea salariului minim, ceea ce a determinat investitorii să își regândească strategia și opțiunile. Acesta este motivul pentru care investitorii au optat pentru deschiderea de noi unități de producție în partea de est a României, în zone cu potențial ridicat, sau pentru relocarea activității lor în alte țări.

“Investitorii se uită cu atenție la România și la oportunitățile de dezvoltare de aici, dar tot mai mulți înclină spre proiecte în Estul României sau în zone mai puțin aglomerate, care să le faciliteze o dezvoltare în perspectivă și o piață nouă, așa cum este cazul companiilor din domeniul automotive, care aleg locații precum Iași, Roman sau Bacău pentru noile unități de producție din țara noastră”, a adăugat Daniel Cautiș.

Terenuri cu potențial de dezvoltare
Terenurile cu potențial mare de dezvoltare industrială sunt la cerere mare în rândul investitorilor și dezvoltatorilor imobiliari, care încearcă să-și extindă activitatea în România sau pentru dezvoltări viitoare în zone noi din țară. Echipa Dunwell Land este în prezent implicată în discuții avansate cu dezvoltatorii care doresc să asigure terenuri în zonele cu cel mai mare potențial din țară.

„Am semnat mai multe pre-contracte pentru terenurile aflate în noile zone de interes pentru investiții industriale. Mai mulți dezvoltatori au securizat terenuri în zona de Nord, în apropierea autostrăzii A3 (București – Ploiești), acolo unde prețurile încep să crească proporțional cu cererea tot mai ridicată, prețul pornind de la 30 euro/mp și putând ajunge și la 60 euro/mp, cât și în Estul Capitalei, unde, din 2020, ne așteptăm la încă 200.000 mp proiecte industriale și unde prețurile sunt mai atractive, de 25 – 35 euro/mp. Zona de Vest a Capitalei rămâne de interes pentru dezvoltatori, unde noi proiecte vor fi demarate de anul viitor și unde prețurile, datorită unei concurențe ridicate, se află la un nivel foarte competitiv. Din păcate, lipsa infrastructurii din Sudul Capitalei, din apropierea centurii ocolitoare, este o piedică în demararea de noi proiecte industriale. La nivel de țară, Cluj, Constanța, Bacău, Craiova și Brașov sunt orașele cu cele mai atractive terenuri și care promit dezvoltări considerabile în următorii ani”, a declarat Laurențiu Badea, managing partner și responsabil al departamentului Land Development din cadrul Dunwell. (sursa: forbes.ro)