Investitorii și-au concentrat capitalul în Europa de nord-vest, în special pe piața din UK, care a înregistrat 40% din volumul total. Germania, Suedia, Finlanda, Olanda și Spania au înregistrat de asemenea rezultate puternice în acest trimestru.

 

Continuând tendința ce a putut fi observată de-a lungul anului, ocupanții proprietăților industriale au fost predominant terțe părți logistice (3PLs) or resau retaileri. În schimb, acești ocupanți au fost influențați de nivelurile ridicate ale consumului privat și de exporturile din zona euro. În Europa, piața devine mai puternică, cu Olanda înregistrând volume record de ocupare în semestrul 1, precum și un număr mare de proiecte programate pe viitor. Germania, Franța și UK au înregistrat creșteri semnificative pe fundalul unui trimestru 1 puternic. Pe de altă parte,  sectorul auto a înregistrat niveluri crescute de interes pentru piețele din Europa Centrală și de Est.

 

Creșterea chiriei a rămas modestă în trimestru, fiind semnalată în special în UK și Irlanda. Din punctul de vedere al yield-urilor, piețele care au înregistratat un yield în mod constant mai mare, precum Franța, Italia și Europa Centrală, au accentuat acest lucru de-a lungul trimestrului. Yield-ul mediu pentru EMEA a scăzut acum sub 7% și în multe piețe au fost înregistrate sau depășite valori mai mici.

“Creșterea cererii ocupanților și puternica activitate investițională a condus la creșterea curentă a proiectelor aflate în dezvoltare în toată Europa. În mod deosebit, un număr de centre din Cehia, Polonia și Olanda au înregistrat în semestrul 1 un număr important de proiecte în dezvoltare. totuși, în Uk și Irlanda potențialul de dezvoltare în anumite locații-cheie pare să fie insuficient pentru a veni în întâmpinarea cererii, în special în condițiile specifice ale ocupanților, precum suprafața, configurarea și localizarea. Cum sectorul devine tot mai puternic, mobilizat de cereri care rămân mari, ne așteptăm ca apetitul investitorilor să susțină nivelurile ridicate înregistrate în acest trimestru”, a adăugat Amaury Gariel, Managing Director, EMEA Industrial & Logistics în cadrul CBRE. (sursa: CBRE)