"Există un interes crescut pentru fabrica GSK din Braşov, iar prima fază a proiectului, cea de căutare de potenţiali cumpărători, s-a încheiat la începutul lunii noiembrie 2013. În faza a doua, GSK lucrează cu companiile interesate pentru a înţelege mai bine planurile specifice ale acestora pentru fabrica, precum şi pentru a conduce o analiză mai amănunţită, incluzând vizite la fabrica. Acest lucru ne ajută să selectăm cele mai bune oferte, cu care vom continua procesul de vânzare. Estimăm că vom finaliza această etapă până la sfârşitul primului trimestru din 2014", se arată într-un comunicat al companiei.

GSK precizeză că, dacă la sfârşitul acestei de-a doua faze nu va gasi un cumpărător potrivit, va începe procesul de închidere a fabricii.

"De la anunţul iniţial, GSK a căutat oportunităţi de a vinde site-ul de la Braşov unei terţe părţi, cu un acord tranzitoriu de producţie; acest lucru ne va asigura că furnizarea de produse din fabrica din Braşov va continua, până când producţia este transferată către alte site-uri GSK sau alţi producători externi. Un obiectiv cheie al procesului de vânzare a fabricii cu un contract de producţie tranzitoriu este menţinerea locurilor de muncă pentru angajaţii fabricii", menţionează sursa citată.

În iunie, GSK România a anunţat că este în căutarea unui cumpărător pentru fabrica de medicamente din Braşov, pe care o va închide, în 2015, dacă nu va găsi un investitor.

"Această decizie a fost determinată de supracapacitatea de producţie pentru formele orale solide, în reteaua globală de producţie a GSK. Capacitatea de producţie din Brasov este insuficient utilizată şi nu există potenţial de creştere pe termen lung pentru viitoare produse GSK sau volume ce ar putea fi fabricate în Braşov, pe fondul tehnologiei şi echipamentelor limitate din fabrică", explică GSK.

Fabrica GSK are 243 de angajaţi. Unitatea de la Braşov, în care s-au investit aproximativ 100 de milioane de dolari, exporta peste 60% din producţie în 60 de state.

 

GSK a cumpărat, în 1996, 65% din acţiunile Europharm, companie contolată de omul de afaceri Mihai Miron şi care deţinea o fabrică de medicamente la Braşov. În 2003, GSK a preluat şi restul de 35% din acţiunile Europharm. (sursa: mediafax.ro)