“Ceremonia de astăzi de punere a pietrei de temelie marchează începutul unui nou capitol pentru Brașov ca locație industrială. Un capitol pe care dorim să îl scriem cu succes împreună cu orașul și regiunea”, spune Josef Fellner, CFO al Diehl Controls. “Până la începerea producției de la jumătatea anului 2024, vom construi o clădire durabilă cu o infrastructură solidă împreună cu partenerul nostru de proiect, CTP și angaja peste 100 de persoane cu înaltă calificare.”

Diehl Controls face parte din grupul Diehl Group, activ la nivel mondial, și are sediul central în Wangen im Allgäu, în sudul Germaniei. Cu peste 3.500 de angajați la nivel mondial, compania dezvoltă și produce sisteme și circuite electronice pentru produse electrocasnice, respectiv mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase sau frigidere, precum și pentru sisteme HVAC/R (tehnologie de încălzire, ventilație, aer condiționat și refrigerare) sau sisteme de gestionare a bateriilor (BMS). Ceremonia de punere a pietrei de temelie pentru noua unitate de producție din Brașov a avut loc la 5 septembrie 2023. Diehl Controls România va produce aici până la douăsprezece milioane de sisteme electronice anual până la sfârșitul anului 2027, inclusiv pentru pompe de căldură. Potrivit reprezentanților companiei, un alt obiectiv va fi producția de sisteme electronice standardizate IATF (International Automotive Task Force) pentru industria auto.

Pe parcursul a 10 ani, participanții la proiect vor investi aproximativ 40 de milioane de euro în fabrica de 18.000 de metri pătrați din nordul Brașovului. Terenul de pe Bulevardul Griviței se întinde pe o suprafață de peste 125.800 de metri pătrați și este situat direct în zona industrială, cu acces facil către centrul orașului. De îndată ce va fi construit un pasaj corespunzător peste linia de cale ferată, uzina va fi ușor accesibilă pe jos sau cu bicicleta din zona rezidențială din apropiere.

La fața locului, Diehl Controls colaborează cu dezvoltatorul proiectului, CTP România, care construiește centrala în conformitate cu specificațiile tehnice, comerciale și juridice individuale și apoi o închiriază către Diehl Controls România. Instalațiile de producție inovatoare precum și birourile moderne sunt standard, la fel și climatizarea completă a tuturor spațiilor. Clădirile sunt izolate foarte eficient și echipate cu panouri fotovoltaice instalate pe acoperiș. Pompele de căldură sunt proiectate astfel încât încălzirea să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2. Pe lângă cei aproximativ 50 de invitați, la ceremonia de inaugurare au fost prezenți membrii consiliului de administrație al Diehl Controls, Josef Fellner și Dirk Fricke, precum și primarul Brașovului, Allen Coliban.