Prim-ministrul a participat la deschiderea Conferinței Regionale Euromoney pentru Finanțe și Investiții pentru Europa de Sud-Est, subliniind că toate datele arată că România, în prezent, se află într-un moment bun, iar creșterea economică este una sustenabilă, bazată pe exporturi și producție industrială și nu ca în anii trecuți pe speculații imobiliare și financiare. "Sper că Guvernul și politicienii nu vor distruge acest lucru bun", a spus el.

 

Potrivit lui Ponta, în continuare eforturile guvernanților trebuie să rămână fixate pe găsirea de soluții adecvate la provocările care vor urma. Premierul a menționat în acest sens câțiva pași importanți care trebuie realizați în domeniul Educației, referindu-se la dezvoltarea învățământului vocațional, profesional, dar și la necesitatea suplimentării locurilor destinate specializărilor IT din centrele universitare românești.

 

"Eu, la Educație nu vreau să umblu decât la două chestiuni: la învățământul profesional pentru că foarte multe companii din zona de producție acum încep să nu mai găsească angajați și la numărul de locuri în universități pentru IT. (...) Este o zonă în care România poate fi un lider regional", a afirmat Ponta.

 

El a menționat că o altă provocare este legată de găsirea reglementărilor potrivite din domeniul achizițiilor care să nu fie doar mai transparente, ci și mai eficiente.

 

Cea de-a treia chestiune este programul de infrastructură și în luna iunie România va avea aprobarea finală a Comisiei Europene pentru master planul de transporturi, a spus Ponta.

 

"Sper că toți politicienii, guvernele vor respecta programul de transport pe următorii 15-20 de ani. Este absolut neproductiv ca în fiecare an prioritățile pe infrastructură să se schimbe. Aceasta a fost una din slăbiciunile conducerii politice din România", a susținut prim-ministrul.

 

Ponta a vorbit și despre pericolele externe, menționând instabilitatea regională provocată de "agresivitatea" Rusiei, dar și situația Greciei. Potrivit premierului, Federația Rusă și-a mutat frontiera de la 600 de kilometri distanță la 300 față de România. "Și sper că vor rămâne acolo și nu vor veni mai aproape. Sunt suficient de aproape", a adăugat el.

 

Prim-ministrul s-a referit apoi la impactul financiar, psihologic și economic al situației din Grecia. "Sper că Grecia și Zona Euro vor găsi soluțiile politice, pentru că acelea economice nu se întrevăd pe termen scurt", a declarat Ponta.

 

Conform premierului, un alt pericol ce trebuie gestionat este reprezentat de populismul care se manifestă, în opinia sa, în rândul politicienilor de dreapta, adăugând că, într-un mod foarte ciudat, în România dreapta este "mult mai populistă" decât Guvernul social-liberal pe care-l conduce.

 

Victor Ponta a afirmat că România este țara cu cel mai mare potențial de creștere economică din regiune, dar se confruntă în continuare cu o imagine proastă, percepție ce trebuie schimbată, pentru că, altfel, "vechile prejudecăți privind România vor rămâne majoritare".

 

La finalul discursului său, premierul a ținut să revină pe scena evenimentului pentru a-i anunța pe participanți că, potrivit datelor INS, investițiile nete realizate în economia națională au crescut cu 8,5% pe primul trimestru, față de perioada similară a anului trecut. (sursa: AGERPRES)