Oana Adjudeanu a devenit astfel primul consultant din Romania cu acreditarea internationala LEED pentru certificarea verde a proiectelor existente.

Certificarea LEED (Leadership in Energy & Environmental Design), recunoscuta la nivel international, consta intr-un program de verificare independenta, de catre terti, a cladirilor, in vederea stabilirii gradului de conformitate cu strategiile de sustenabilitate a mediului.

Cladirile supuse unui proces de certificare primesc puncte in functie de gradul de indeplinire a unui set prestabilit de criterii, cu privire la: dezvoltarea durabila a sitului, economisirea apei, eficienta energetica, selectia materialelor si calitatea mediului interior. Premisele si creditele oferite difera in functie de sistemul de evaluare stabilit, aceasta decizie fiind luata de echipa responsabila de procesul de certificare. 

Potrivit datelor USGBC, la nivel global, aproape 1 miliard de metri patrati de spatii sunt in curs de obtinere a unei certificari LEED, in timp ce suprafata cumulata a cladirilor certificate zilnic este de circa 140.000 mp.

 

Colliers International este una dintre primele companii de consultanta imobiliara din Romania acreditate sa ofere consultanta pentru certificarea verde a cladirilor, ca urmare a lansarii acestui serviciu in 2011. Colliers ofera consiliere in vederea obtinerii certificatelor LEED si BREEAM, atat pentru cladirile existente, cu scopul de a imbunatati performanta si sustenabilitatea acestora, cat si pentru proiectele noi. In prezent, compania asista 12 proiecte in Romania si peste 20 proiecte in Europa Centrala si de Est in vederea obtinerii certificarii verzi. In Romania, Colliers International a asistat City Gate North Tower din Piata Presei Libere din Bucuresti, care a devenit recent prima cladire in operare din Capitala care a obtinut certificatul LEED Gold. (sursa: dailybusiness.ro)