Piața construcțiilor și cea imobiliară au înregistrat anul trecut creșteri semnificative. Conform Institutului Național de Statistică, volumul lucrărilor în construcții a crescut, în 2015, cu 10,4% față de anul anterior.

 

În privinţa construcțiilor inginerești, ele au cunoscut un avans de 20%, semn că sunt tot mai căutate spațiile industriale sau logistice. Astfel, volumele tranzacționate în 2015 au fost dominate de achizițiile de spații industriale (41%), un maxim istoric pentru acest segment, urmate de cele pentru birouri (38%).

 

„Pentru acest an, previziunile privind tranzacțiile imobiliare sunt pozitive, având în vedere atât prognozele oficiale de creștere economică, cât și disponibilitatea pe piață a produselor de calitate. 2015 a fost un an al achizițiilor spectaculoase atât pe segmentul industrial cât şi cel al clădirilor de birouri, prin achizițiile efectuate de companiile P3 și CTP, cât şi de GLL, NEPI sau Globalworth. La aceasta se adaugă vânzarea portofoliului industrial deținut de Immofinanz către Blackstore. În privinţa volumului total al tranzacţiilor el s-a ridicat, conform informaţiilor din piaţă, la circa 650 milioane de euro. La începutul acestui an s-au evidenţat finalizările unor contracte de închiriere în cazul proiectelor existente sau în faze avansate de construcție, existând un reviriment pe piaţa închirierii spaţiilor industriale”, a explicat Costel Alecu, managing partner al Romtor Real Estate.

 

În perioada următoare este de aşteptat o creştere a volumului de spaţii industriale, care oferă un randament anual de 9% faţă de 7,5% în cazul pieţei de birouri și retail.

 

O astfel de evoluţie este necesară, în condiţiile în care se observă un interes major pe zona spațiilor cu suprafețe cuprinse între 500 – 2.500 mp, în condiţiile în care oferta prezentă nu acoperă cererea.

 

„Constatăm o determinare foarte mare din partea clienților de a semna contractele de închirere, în condiţiile în care piaţa s-a  dinamizat, iar rata de neocupare este aproape inexistentă. Cererea cea mai mare vine din partea companiilor din domeniul farmaceutic, producție și distribuție. Acesta din urmă s-a dezvoltat foarte mult în contextul creșterii consumului, impulsionat de reducerea taxelor”, a adaugat Costel Alecu.

 

Zonele cele mai căutate din Bucureşti sunt cea de Vest (Militari), de Sud (Berceni, Popești Leordeni) și de Est (Pantelimon, Theodor Pallady, Voluntari).

 

Tarifele de închiriere solocitate fluctuează între 3,5 – 4,5 euro/mp în funcție de locația și facilitățile oferite de spații. (sursa: dailybusiness.ro)