Crește cererea de spații logistice și industriale

Industria producătoare și retailerii au crescut cererea pentru spații logistice și industriale în 2014, atât în bucurești cât și în afara Capitalei. Având în vedere creșterea cererii și lipsa noilor dezvoltări, se așteaptă ca dezvoltatorii să investească mai mult în astfel de proiecte începând cu 2015..

 

Activitatea totală de închiriere de spații moderne logistice și industriale a atins 89.000 mp în primul semestru din 2014, cu ocuparea ajungând la 61.000 mp, potrivit DTZ Echinox data. În afara bucureștiului, ocuparea a fost similară cu cea din anul precedent, însă în Capitală a crescut la 34.000 de mp, de la 20.000 mp anul trecut, potrivit aceleiași surse.

 

În al treilea trimestru ocuparea brută a crescut la aproximativ 98.000 mp, aproape de trei ori și jumătate cât cea înregistrată în aceeași perioadă a anului precendent, potrivit informațiilor JLL. Aproximativ 60% a fost închiriere netă, iar restul a inclus relocări. renegocieri și reînnoiri. Creșterea a fost determinată de vânzări mai mari ale retailerilor și o bună evoluție a sectorului agricol, potrivit aceleiași surse.

 

 

Cea mai importantă tranzacție cu spații logistice din acest an a fost încheiată de către CA Immo, care a vândut 215.000 mp de spații de depozitare și 40 ha de teren pentru dezvoltare în apropierea autostrăzii A1 din București către PointPark Properties (P3).

 

Birourile au ridicat piața imobiliară

Companiile active în domeniile IT, outsourcing și telecom au rămas principalii jucători pe piața locală de birouri în 2014, atât în Bucuresști cât și în câteva piețe regionale aflate în dezvoltare. Costurile mai mici fațî de Europa Centrală și de Vest, o fprțî de muncă versatilă și performanțele generale economice crescute sunt factori care vor continua să alimenteze acest trend în 2015.

 

În total au fost închiriate aproximativ 195.000 mp de spatii de birouri în București în primele trei trimestre ale anului cu 80% ocupări, potrivit datelor DTZ Echinox. Relocările în spații de clasa A și B au reprezentat 47%, iar noile cereri 53%, cu 40% creștere în primele nouă luni ale lui 2014 față de anul precedent, potrivit aceleiași surse.

 

Între T1 și T3 au fost livrate opt noi clădiri de birouri care au crescut stocul Bucureștiului cu 4% la un total de 2,12 milioane mp. CBRE estimează că în T4 vor fi livrați 71.000 mp, proiecte precum City Offices, HBC Dorobanti, AFI Business Park III, Green Court Bucharest, Ethos House și Bratianu OB.

 

În prezent sunt în construcție alți 166.000 mp de spații de birouri și se estimează că vor fi finalizați în urmîtorii doi ani, potrivit DTZ Echinox.

 

Sectorul de birouri a fost de asemenea cel cu cele mai multe tranzacții înregistrate în acest an. În ultimul trimestru, Globalworth Real Estate Investments a cumpărat două proiecte dee birouri situate în nordul Bucureștiului – prima clădire a Skanska, Green Court Bucharest, și Nusco Tower – pentru 44 milioane de euro și respectiv 46 milioane de euro.

 

Doar două centre comerciale livrate în 2014

Un total de 62.000 de spații moderne de retail au fost livrate în 2014 în românia, marcând cel mai scăzut nivel anual din 2005, potrivit JLL. Aceste spații aparțin Vulcan Value Centre din sud-vestul Bucureștiului și Shopping City Targu Jiu – ambele dezvoltate de NEPI.

 

Cu toate acestea, câteva proiecte majore, dintre care cele mai mari sunt ParkLake și Mega Mall în București și Coresi Shopping Resort în Brasov, sunt în prezent în construcție. Aproximativ 270.000 mp vor fi livrați în 2015 și 2016, cu peste 160.000 de mp în bucurești, potrivit JLL.

 

Cea mai importantă tranzacție în acest segment a fost achiziția NEPI a mall-ului Promenada, cu 35.000 mp, de la dezvoltatorul Raiffeisen Evolution, pentru 148 milioane de euro. Raiffeisen Evolution a livrat proiectul in octombrie 2013, după o investiție de 130 de milioane.

 

Sectorul rezidențial a reluat creșterea

 

Dezvoltatorii vorbesc despre revenirea pieței rezidențiale încă de la începutul anului. Datele din primele trei trimestre confirmă acest lucru, cel puțin parțial. Aproape 28.500 de noi unități au fost livrate în primele nouă luni ale anului, aproape cu 2.000 de unități mai mult decât în anul precedent, conform Institutului National de Statistică. Aproximativ 51 % sunt localizate în regiuni urbane. (sursa: business-review.eu)