"Taxele asupra energiei, pretul inca scazut al aluminiului pe pietele internationale si aprecierea semnificativa intr-un timp foarte scurt in decembrie a dolarului american au facut ca si anul trecut sa continuam sa inregistram pierderi. Suntem increzatori, insa, ca masurile recente de reducere cu pana la 85% a cotei de certificate verzi pentru industrie, aprobate la finele lui 2014, vor avea un impact pozitiv asupra activitatii noastre. Acestea, impreuna cu noile tehnologii implementate si cu cresterea eficientei ne vor permite sa continuam strategia de dezvoltare pe termen lung", a declarat intr-un comunicat presedintele Consiliului de Administratie al producatorului de aluminiu, Marian Nastase.

 

El a afirmat ca masurile de crestere a eficientei operatiunilor, de reducere a consumurilor de energie si investitiile de circa 500 de milioane de dolari realizate in ultimii zece ani au dus la un rezultat operational pozitiv, in ciuda factorilor externi companiei care au continuat sa afecteze negativ rezultatul final.

 

Alro a avut un profit EBIT de 51 milioane lei, fata de un EBIT negativ de 211 milioane de lei in 2013.

"Rezultatele au fost influentate semnificativ, si in 2014, de costurile cu eco-taxele generate de schema de supracompensare a sectorului de energie regenerabila, Alro inregistrand cheltuieli de 550 milioane lei pentru certificatele verzi si pentru taxa de cogenerare in ultimii patru ani, din care 130 milioane de lei in 2014. In plus, anul 2014 a continut sa fie marcat de un pret scazut al aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra (LME), acesta atingand un nou minim istoric al ultimilor cinci ani de 1.642 USD/ tona in luna februarie 2014, desi media anului a fost similara cu cea a lui 2013, respectiv 1.867 USD/ tona, fata de 1.845 USD/ tona", arata compania.

 

Alro a avut anul trecut o productie totala de aluminiu primar de 263.000 de tone si o productie de aluminiu procesat de 78.000 de tone, ultima categorie inregistrand o crestere cu 7.000 tone fata de 2013.

 

Anul trecut, Alro a inregistrat o crestere a vanzarilor pentru produsele cu valoare adaugata mare cu 6.000 de tone, in timp ce segmentul de aluminiu primar a raportat vanzari similare cu cele din 2013.

 

Rezultatele comunicate de companie sunt preliminare, neauditate si elaborate potrivit standardelor internationale de raportare financiara (IFRS).

 

Alro este o subsidiara a Vimetco NV (Olanda), o societate cu capital privat care desfasoara operatiuni in Romania, China si Sierra Leone si este listata la Bursa de Valori de la Londra. Compania detine aproape 84,2% din actiunile Alro, iar Fondul Proprietatea controleaza 10,21% din titluri. (sursa: incont.ro)