Chiar dacă ocupă acelaşi loc ca şi anul trecut, punctajul total al României s-a îmbunătăţit uşor faţă de anul trecut cu 0,48 puncte până la 65,11 puncte, datorită progreselor realizate la trei capitole: demararea unei afaceri, plata taxelor şi respectarea contractelor.

'România a simplificat procesul de demarare a unei afaceri prin transferul certificatului de înregistrare de la Administraţia Fiscală la Registrul Comerţului...România a făcut mai uşoară şi mai puţin costisitoare plata taxelor prin reducerea frecvenţei plăţilor de la odată pe trimestru la de două ori pe an...România a simplificat respectarea contractelor prin adoptarea unui nou cod de procedură civilă şi urgentarea tuturor procedurilor juridice', se arată în raportul 'Doing Business 2014'.

La nivel global, din cele 189 de ţări analizate de Banca Mondială, Singapore ocupă prima poziţie în ierarhia statelor unde este cel mai uşor să faci afaceri, urmat de Hong Kong, Noua Zeelandă, SUA şi Danemarca. Primele cinci poziţii ale topului nu au suferit nicio modificare în raport cu ediţia de anul trecut.

În pofida turbulenţelor sociale, Grecia a reuşit să-şi îmbunătăţească poziţia urcând până pe locul 72 de pe locul 78 anul trecut. În schimb, Siria a căzut până la locul 165 de pe locul 144. Trei ţări africane (Libia, Republica Centrafricană şi Ciad) se află pe ultimele poziţii ale celei de a 11-a ediţii a raportului 'Doing Business'.

 

Raportul 'Doing Business' analizează reglementările care se aplică companiilor într-o economie în timpul ciclului de existenţă al acestora, inclusiv începutul şi operaţiunile acestora, comerţul exterior, plata taxelor şi protejarea investitorilor. (sursa: AGERPRES)