Potentialul pietei a dus compania in stadiul in care aceasta a desprins din activitatea sa doua directii, ulterior concretizate in afaceri de sine statatoare. Prima directie este reprezentata de investitia in cladirea de birouri clasa A, cu spatii comerciale destinate diverselor domenii de activitate, respectiv: software, asigurari, energie regenerabila, activitati din domeniul medical si dezvoltare business.

Cea de-a doua directie vizeaza realizarea parcului logistic pozitionat intr-o zona strategica a Brasovului, solutie optima pentru dezvoltarea sau relocarea afacerii, adresat in principal clientilor cu activitati logistice.

Am stat de vorba cu Dl. Romica Tatu, Director de Dezvoltare al Ra-Ra Group, despre evolutia companiei pe piata si despre detaliile specifice sectorului imobiliar din Brasov.

 

Care este, pe scurt, istoria grupului dvs. de companii si cum a influentat acesta pana in prezent piata spatiilor de birouri si industriale?

Incepand cu anul 2010 a fost dat in folosinta Parcul Logistic zonal, avand ca prim client Inter Cars Romania, principalul jucator pe piata de piese de schimb auto din Romania, care a inchiriat peste 50% din suprafata disponibila pentru o perioada de 5 ani; investiile si-au urmat cursul dezvoltand si zona de cladiri multifunctionale cu birouri moderne si activitati conexe.

In acest sens, in anul 2013, realizam un nou concept modern de spatii de birouri clasa A, construite conform standardelor de calitate impuse de piata, dovada fiind atragerea ca parteneri companii de talie internationala, printre care ING Asigurari de Viata, actuala NN Asigurari de Viata Romania, International Health Care, Bitsoftware.


Care sunt principalii clienti ai proiectului dvs? Sunt in majoritate multinationale sau firme locale?

Implicarea sustinuta a echipei, disponibilitatea catre extindere si orientarea catre performanta i-au adus companiei noastre ca parteneri atat companii internationale cat si firme cu capital integral romaneasc: DTR Draxlmaier Sisteme Tehnice Romania, Duvenbeck Logistic, HTI International Romania, ITC Logistics Romania, Haemmerling Group Logistic, Vectra International, Greentech, Kronospan Romania, NN Asigurari de Viata, Repom, Bit Software.


Care sunt cele mai interesante facilitati oferite de cladirea dvs. de birouri chiriasilor sai?

Pe langa situarea intr-un nod economic de referinta al Brasovului, intr-o zona accesibila cu mijloace de transport in comun, spatiile sunt caracterizate prin multifunctionalitate, oferind posibilitatea compartimentarii si amenajarii in functie de specificul clientilor, cu toate caracteristicile tehnice la standarde europene. 

Cladirea de birouri are acces stradal, dispune de locuri de parcare, monitorizare permanenta,lift si sistem de climatizareintegrat cu aport de aer proaspat. Impreuna cu partenerii nostri am gasit solutii pentru amenajarea unei parcari pentru biciclete si a unui spatiu pentru fumatori.


Ce ne puteti spune despre echipa Ra-Ra Group?

Pornind de la initiativa realizarii unei structuri de sprijinire a afacerilor care sa stimuleze la nivel local dezvoltarea economica durabila, Ra-Ra Group s-a dezvoltat constant, bazandu-se pe o echipa dinamica, tanara si omogena, formata din profesionisti dedicati in intregime companiei.

 

Care a fost investitia dvs. pana acum in dezvoltare si amenajare?

Obiectivul principal al companiei Ra-Ra Group a fost sa investeasca in confortul partenerilor sai, tinand cont de exigentele acestora.
Parterul cladirii de birouri are investitii dedicate desfasurarii activitatilor medicale sau farmaceutice. La etajele superioare exista birouri moderne, special amenajate pentru confort maxim, unde isi desfasoara activitatea peste 150 de angajati care se bucura de finisajele impecabile, climatizare si de spatiile luminoase bazate pe un design modern.


Trecand la componenta imobiliara industriala a portofoliului dvs., ce ne puteti spune despre zona de amplasament a parcului logistic RA-RA?

Parcul logistic este amplasat in zona industriala a municipiului Brasov, avand acces rapid in DN 1, DN 73A, la ocolitoarea municipiului Brasov (in toate directiile), langa viitorul Aeroport Ghimbav si in special langa cei mai mari producatori din industria de automotive si nu numai: Autoliv Romania, Hutchinson, Draxlmaier, Duvenbeck Logistic, Vectra International, Inna Schaeffler, Hib Rolem, Farmexpert, Flenco Est Europe, Quin Romania, Losan, Holver, JF Furnire, Agricin.


Carui tip de clienti va adresati si ce tip de suprafete sunt disponibile in prezent?

Clientii spre care ne indreptam atentia in prezent sunt cei care doresc spatii bine echipate, adaptabile la cerinte diverse si cu acces usor din principalele artere ale Brasovului.

In prezent avem disponibili 600 mp la parterul cladirii de birouri din Brasov, spatiul avand amenajari si dotari moderne dedicate unei clinici medicale, unui centru cu specialitati medicale sau unei activitati cu specific farmaceutic. 
Spatiul are acces auto si pietonal din Strada Uranus si din Str. Hermann Oberth si este usor accesibil din B-dul Calea Bucuresti si B-dul Saturn. Toate dotarile existente sunt noi si corespund activitatilor medicale sau farmaceutice. Spatiul dispune de compartimentari care se incadreaza in cerintele necesare desfasurarii activitatilor medicale, cu pardoseli corespunzatoare, climatizare si ventilatie. 
Spatiul permite modificari, in prezent existand zone dedicate pentru receptie, laboratoare, birouri, vestiare, loc de luat masa, precum si alte incaperi pentru destinatii diverse. Grupurile sanitare sunt moderne, destinate atat clientilor cat si angajatilor.

Spatiul de la subsol are mai multe incaperi ce pot fi utilizate pentru depozitare, pentru deseuri cu conditii speciale, dar si pentru desfasurarea altor activitati, avand acces direct din strada.
Pentru a avea o optimizare  intre parter a si subsol exista pe langa accesul de pe casa scarii si un montcharge pentru transportul diferitelor marfuri.

 

Exista planuri de dezvoltare imobiliara pe care compania dvs. le-a conturat pentru viitorul apropiat?

In decursul anilor am pregatit infrastructura pentru a dezvolta spatii logistice special create cerintelor clientilor nostri, pentru suprafete de pana la 20.000 mp.

 

Care este in opinia dvs. tendinta in piata imobiliara actuala la nivel local, pentru zona Centru si in special orasul Brasov?

In ultimii ani, datorita dezvoltarii industriei de automotive in zona Brasovului au crescut solicitarile pentru spatiile de depozitare si productie.
Pentru regiunea de centru, in anul 2017 se anunta o piata dinamica, cu clienti noi care analizeaza intrarea pe piata, dar si cu clienti existenti in curs de relocare.