Conform “Barometrului Industrial” pentru luna iulie 2016, realizat de IRSOP împreună cu Facultatea de Management a SNSPA, industria pare relativ decuplată de creşterea cu peste 5% a economiei în primele şase luni ale anului. În plus, datele Barometrului arată că nici perspectivele nu sunt foarte încurajatoare.

 

“Indicatorul pentru comenzi noi a avut în iulie 55 de puncte, aproape la fel ca în iunie (54), aflându-se sub media ultimelor 21 de luni. Comenzile pentru export au scăzut de la 58 în iunie la 53 în iulie. Cei doi indicatori arată că cererea rămâne slabă şi va fi, implicit, mai expusă la socurile volatilităţii cum s-a întâmplat recent cu exporturile de energie locală”, se menţionează în studiu.

 

Potrivit datelor comunicate de Transelectrica, aşa cum a arătat şi capital.ro, în primele sase luni ale anului exporturile de energie au scăzut puternic faţă de 2015, pentru că ţările vecine si-au redus cererea.

 

“În general, fluxul subȚire de comenzi noi prezice o producţie redusă în lunile următoare, contribuţii mai modeste la buget si un eventual pericol pentru locurile de muncă. Barometrul arată o cădere a indicatorului pentru numărul de angajaţi, de la 56 în martie (expansiune) la 47 în iunie şi 46 în iulie (contracţie). Un semnal că firmele tind să renunţe la o parte din angajaţi”, se arată în studiu.

 

În contextul activităţii slabe, preţurile încasate de firme pentru produsele lor nu scad, dar nici nu cresc semnificativ. În ultimele cinci luni, indicatorul pentru preţuri a oscilat între 49 si 52, în jurul pragului de 50 între creştere şi contracţie. “Dar dacă activitatea va continua să slăbească, ar putea să apară riscul excesului de capacitate care de obicei determină o reducere a preţului produselor industrial”, se precizează în sursa citată.

 

Mai mult, în luna iulie, firmele au continuat să raporteze o scădere a costurilor de producţie, de la un indicator de 63 de puncte în mai, la 56 în iulie. Cel mai probabil, pe fondul activităţii mai scăzute si a unor materii prime obţinute la un preţ mai mic.

 

“Condiţiile actuale nu par să favorizeze iniţierea unor proiecte de investiţii. Indicatorul pentru cheltuieli de capital a rămas pe loc în luna iulie, la 54 de puncte, la fel ca si în iunie. De altfel, starea de spirit a managerilor este destul de deprimată. Indicatorul de încredere în situaţia economică viitoare a firmei a scăzut de la 56 în iunie, la 53 în iulie. Încrederea se topeşte. Pentru comparaţie, în luna ianuarie indicatorul de încredere avea 68 de puncte. Valoarea indicatorului reprezintă media asteptărilor privind rata comenzilor noi, a volumului producţiei si a preţurilor pe care ar putea să le încaseze firmele peste 6 luni”, se mai arată în studiu.

 

Cererea slabă, volatilitatea, incertitudinile globale, obligaţiile financiare curente afectează nu numai activitatea prezentă, ci si încrederea firmelor în viitor. (sursa: capital.ro)