Fabricile sunt construite ca extensii ale fabricilor deja existente, situate la Slatina, în România, şi Presov, în Slovacia, şi urmează să fie deschise în lunile următoare. Ambele fabrici vor fi cele mai mari din Europa, pentru categoria lor, odată ce acestea vor atinge capacitatea deplină la începutul anului 2017. Ceremoniile oficiale de inaugurare vor avea loc la începutul anului 2017, pentru a sărbători acest eveniment inedit şi foarte important pentru industria europeană de cabluri.

 

Fabrica din Slatina şi-a început activitatea de producţie în anul 1973, cu producţia de cabluri pentru energie, înainte de introducerea primului modul de producţie a cablurilor cu fibre optice pentru reţelele centrale de transport şi de acces în anul 2009. După importante investiţii făcute în perioada 2013-2014, capacitatea totală de producţie anuală pentru cabluri optice a crescut la aproape 4.500.000 fkm. Odată cu noua investiţie de 22 de milioane de euro a companiei Prysmian, capacitatea de producţie a fabricii este prevăzută a ajunge la 8.000.000 fkm.

 

ZF publica la finalul anului trecut un articol în care anuna intenţia grupului italian care activează în domeniul sistemelor de cablu pentru energie şi telecomunicaţii, că acesta estimează dublarea, până în 2017, a capacităţii actuale de producţie a fabricii pe care o are la Slatina, şi aşteaptă triplarea acesteia până în 2020, creând de 300 de locuri de muncă.

 

La începutul acestui anului trecut, compania anunţa că investiţia se va ridica la 30 mil. euro. Compania  investeşte în prezent în construcţia instalaţiilor pentru produc­ţia cablurilor optice situate în cadrul Parcului Industrial din Slatina.

 

 Noua fabrică va putea produce cabluri din fibră optică de nouă generaţie şi cabluri de înaltă tensiune pentru linii de transmisie a energiei, care vor fi comercializate atât pe piaţa internă, cât şi la export.

 

În prezent, peste 70% din producţia din Slatina a Prysmian pleacă la export, restul rămânând pe piaţa locală. De asemenea, compania, care are 17 centre de cercetare-dezvoltare, vrea să dezvolte şi în Slatina în viitor un astfel de centru. Compania a obţinut şi un ajutor de stat de 12 mil. lei (în jur de 3 mil. euro) pentru investiţia de la Slatina.

 

Prysmian a construit fabrica de la Slatina în 2013, proiect pentru care a alocat 15 mil. euro, investiţiile totale ale grupului în România depăşind 100 mil. euro. Până în anul 2005 firma s-a numit Pirelli Cabluri şi Sisteme şi făcea parte din grupul Pirelli, pentru ca ulterior grupul italian să externalizeze divizia de cabluri de energie şi telecomunicaţii din care făcea parte şi fabrica de la Slatina către Prysmian.

 

Grupul italian operează 89 de fabrici în 33 de ţări, iar anul trecut a derulat investiţii de circa 163 mil. euro. Prysmian are 19.000 de angajaţi în 50 de ţări şi a avut o cifră de afaceri de aproape 7 mld. euro anul trecut.

 

Compania a lansat anul trecut un program de recrutare adresat inginerilor şi tehnicienilor cu experienţă în domeniul industrial. Prysmian cauta ingineri de proces, de întreţinere, de proiectare şi de calitate, precum şi alte calificări tehnice specializate pentru a ocupa posturi cheie din zona de producţie. Printre criteriile necesare se numărau o diplomă de licenţă în inginerie sau o diplomă echivalentă, precum şi o experienţă profesională de 3-5 ani obţinută prin joburi similare într-un context profesional anterior şi buna cunoaştere a limbii engleze. (sursa: diacaf.ro)