Cererea totală pentru această emisiune a atins un vârf de aproximativ 1,3 miliarde de euro, ceea ce reflectă reputația solidă pe care CTP și-a construit-o în rândul investitorilor în obligațiuni verzi în cele 15 luni de când compania a intrat pe piețele de capital pentru finanțare.

Prețul cuponului anual din tranșa pe patru ani din ianuarie a fost fixat la 0,875%, comparativ cu 0,625% pentru obligațiunile verzi pe cinci ani ale CTP emise în septembrie 2021, reflectând creșterea ratelor de piață pe fondul unor așteptări mai mari privind inflația. Costul mediu al datoriei companiei a scăzut la 1,14% de la 1,19% din septembrie 2021. Durata datoriei CTP este acum de 5,9 ani față de 6,2 ani.

În 2021, CTP a fost cel mai mare emitent de titluri de creanță certificate ESG din sectorul imobiliar european, cu un total de 2,5 miliarde de euro plasate în cinci tranșe distincte pe parcursul anului, inclusiv cel mai mic cupon atins vreodată, de 0,5%, pentru o companie imobiliară cu active concen-trate pe piețele din Europa Centrală și de Est.

Richard Wilkinson, directorul financiar al CTP, a declarat: "CTP a decis să se întoarcă pe piețele de capital la începutul anului pentru a asigura prețuri competitive pentru portofoliul nostru de dezvoltare în rapidă expansiune de active industriale și logistice durabile și pentru a ne asigura finanțarea pentru restul anului. Considerăm că, în condițiile în care ratele dobânzilor sunt în creștere, iar așteptările de inflație mai mari se integrează în piețele de obligațiuni, acesta a fost un moment bun pentru a emite a opta obligațiune. Suntem foarte mulțumiți de cererea din partea investitorilor și de nivelul de preț pe care l-am atins, în ceea ce a fost una dintre cele mai aglomerate perioade înregistrate pe piețele de euroobligațiuni. Am înregistrat o cerere mai mare decât până acum, aproximativ 90% dintre inves-titori având o orientare de investiții ecologice. Această cerere arată atractivitatea acreditărilor de sus-tenabilitate ale CTP, fiind singurul emitent european de proprietăți imobiliare industriale și logistice cu un portofoliu 100% certificat BREEAM în mod sustenabil."

Noua emisiune de titluri de creanță a avut o distribuție instituțională largă, fiind vândută în principal către administratorii de active (66% din cele 700 de milioane de euro emise), cel mai mare grup de cumpărători provenind din Benelux (28%), urmat îndeaproape de Marea Britanie/Irlanda (24%), apoi de regiunea DACH (19%) și Franța (16%).

O parte din încasări vor fi folosite de CTP pentru a finanța oferta publică de cumpărare concomitentă de 168 de milioane de euro pentru obligațiunile de 2,125% în valoare de 650 de milioane de euro (500 de milioane de euro în circulație) cu scadența în octombrie 2025. Restul va fi utilizat pentru a acoperi nevoile totale de finanțare anticipate de CTP pentru portofoliul său de dezvoltare în 2022, ceea ce va face ca societatea să își ridice portofoliul la un obiectiv de 10 milioane de metri pătrați GLA până la sfârșitul anului 2022, cu un an mai devreme decât obiectivul stabilit în cadrul IPO-ului său din martie 2021. Toate dezvoltările întreprinse de CTP sunt realizate în conformitate cu standardul de sustena-bilitate BREEAM, "Foarte bun", sau mai mare, în conformitate cu angajamentul companiei de a fi o afacere sustenabilă. Capitalul va fi alocat, de asemenea, pentru plata anticipată a aproximativ 350 de milioane de euro de datorii mai scumpe, în medie la o rată de aproximativ 2,4%, deținute de Deutsche Industrie REIT ("DIR"). CTP se află în proces de achiziție a DIR și s-a angajat să finanțeze o renovare substanțială a portofoliului imobiliar industrial și logistic al administratorului din Germania, pentru a-l aduce la standarde moderne de sustenabilitate.

Jan Evert Post, directorull departamentului de finanțare și relații cu investitorii de la CTP, a concluzi-onat: "CTP începe anul 2022 într-o poziție de finanțare solidă. Avem acum finanțarea necesară pentru a acoperi în mod confortabil costurile anticipate ale portofoliului nostru de dezvoltare până la sfârșitul anului, la prețuri extrem de competitive, ceea ce reflectă cererea instituțională puternică pentru obli-gațiunile verzi ale CTP, în ciuda mediului de creștere a ratelor. De asemenea, suntem bine plasați pen-tru a utiliza acest capital pentru a restructura și a reduce puternic costul datoriei Deutsche Industrie REIT, pe măsură ce integrăm portofoliul său în CTP Germania. Modelul nostru de creștere dinamică se poate extinde pe piețele din ECE și dincolo de acestea."

 

CTP este cel mai mare proprietar, dezvoltator și administrator de proprietăți imobiliare industriale și logistice din Europa Continentală după suprafața închiriabilă, deținând peste 7,1 milioane de m² de spații în nouă țări la 30 septembrie 2021. Compania se așteaptă să își extindă portofoliul până la 10 milioane m² GLA până la sfârșitul anului 2022, cu un an mai devreme decât obiectivul stabilit în cadrul IPO-ului său pe Euronext la sfârșitul lunii martie 2021. CTP este singurul dezvoltator din regiune cu întregul său portofoliu certificat BREEAM și este pe cale să ajungă la operațiuni neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon în acest an, ceea ce stă la baza angajamentului său de a fi o afacere sustenabilă.

În România, CTP deține o suprafață totală de peste 2 milioane mp de depozite de clasa A în 15 orașe: Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Oradea, Pitești, Sibiu, Timișoara, Turda, Târgu Mureș, Caransebeș, Ineu și Salonta.