Piața imobiliară din România prezintă numeroase avantaje, incluzând disponibilitatea abundentă a terenurilor pentru dezvoltare, cererea crescută de chiriași și randamentele atractive pentru investitori. Cu o creștere a PIB-ului estimată la 3,5% în acest an, economia stabilă a României oferă un mediu propice pentru investiții. De asemenea, populația în creștere de 19 milioane de locuitori, cu venituri în creștere, reprezintă o bază de clienți solidă pentru diverse companii.

„România a făcut progrese remarcabile în ultimii ani. Orientarea sa pro-europeană puternică este evidentă în infrastructura și în operațiunile sale zilnice. Procesul de autorizare a construcțiilor este simplificat și există un accent clar pe calitate, eficiență și sustenabilitate. Consider că peisajul imobiliar este o dovadă reușită a transformării țării, atrăgând un număr tot mai mare de jucători din domeniul imobiliar”, a declarat Jakub Holec, CEO al 108 REAL ESTATE.

Victor Rachita, cu o experiență de 23 de ani pe piața imobiliară din România, a fost numit la conducerea filialei 108 REAL ESTATE din țară. Această decizie marchează consolidarea prezenței companiei în Europa Centrală și de Est. În țările unde nu au birouri proprii, 108 REAL ESTATE operează prin parteneriate de alianță cu BNP Paribas Real Estate, extinzându-și astfel rețeaua și capacitatea de a ghida clienții de la Oceanul Atlantic până la Marea Neagră.

„Piața românească oferă numeroase oportunități de creștere în ceea ce privește oferta de spații logistice și de producție noi și moderne. În ultimii trei-patru ani, cererea a depășit semnificativ finalizarea de noi spații”, a declarat Victor Rachita, Managing Partner al 108 REAL ESTATE în România. 
Cererea anuală netă realizată se învârte în jurul a 1 milion de metri pătrați, iar ratele de neocupare au scăzut sub 5% anul trecut. Cu toate acestea, chiriile prime au crescut în jurul marilor orașe, precum București, Cluj, Timișoara, portul Constanța și Brașov, depășind 4,5 euro/mp/lună.

Capacitatea actuală a României de spații industriale moderne este de peste 7 milioane de metri pătrați. Prin comparație, Republica Cehă are peste 12 milioane de metri pătrați. Având în vedere investițiile semnificative în rețelele de autostrăzi și căi ferate, mai mult se așteaptă ca cererea de spații industriale moderne să continue să crească. România are numeroase terenuri industriale dezafectate, ceea ce face posibilă revitalizarea sau construcția în locații foarte atractive din jurul zonelor urbane majore.

Piața imobiliară din România atrage dezvoltatori datorită randamentului ridicat, care în 2018 a fost cel mai ridicat din Europa Centrală și de Est pentru centrele de distribuție, aproape de 8%. Cu toate acestea, ca în alte țări europene, piața de investiții din România a înregistrat un declin anul trecut, ajungând la aproximativ 500 de milioane de euro în tranzacții încheiate, din cauza prețurilor ridicate, inflației și condițiilor complexe de finanțare bancară. Pe piața românească sunt activi atât dezvoltatori internaționali, cum ar fi CTP, WDP, P3, VGP, Logicor, cât și dezvoltatori locali și companii naționale influente, precum Element, Olympian. Printre chiriași se numără companii și mărci renumite, Ericsson, Pirelli, Michelin, Siemens, Packeta, Lidl, Leoni, tot astfel și companii europene 3PL, printre care DB Schenker, DSV, Yusen Logistics, Kuhne + Nagel, Gebrüder Weiss și Raben.